Boza Nasıl Yapılır
Ülkemizde eski yıllardan beri soğuk kış gecelerinde tüketilmeye devam eden bozanın popülaritesi günümüzde azalmıştır. Açık bal renginde ve koyu kıvamda olan boza darı bitkisinden üretilen bir içecektir. İçerisinde az da olsa alkol bulunan bu içecek mayadan yapıldığı için muhafaza edilmesi oldukça önemlidir. Hızla bakteri üretildiği için kısa sürede tüketilmesi gereklidir.
Darı bitkisinin değirmende öğütülerek elde edilen kepeğinin su ile koyu bir kıvama gelinceye kadar kavrulmasıyla elde edilir. Kepek kavrulduktan sonra elekten geçirilerek büyük tanelerden ayrılır. Mayalamak için ise eski boza ya da maya kullanılır. Mayhoş bir tat alabilmesi için içine şeker ilave edilerek serin bir yerde bekletilir. Bakır kaplar bozanın bozulmasına neden olduğu için cam kapta muhafaza edilmelidir. Boza bakteri ürettiği için en fazla 4 gün içinde tüketilmesi gereklidir.
Faydaları Nelerdir
A, B6, B12, C ve E vitaminleri açısından zengin olan boza içinde birçok vitamin ve minerali barındırdığı için halk arasında sıvı ekmek olarak da adlandırılmaktadır. Vücuda enerji veren boza aynı zamanda bağırsakları çalıştırmaktadır.