Diş Apsesi Nedir ve Yayılması
Dişlerimize yerleşmiş olan bakterilerin diş özünü enfekte ederek, diş köküne ve yanındaki kemiğe yayılmasına Diş Apsesi diyoruz. Birçok insanın genel sorunlarından biri olan diş apsesi nedir, neden meydana gelir, nasıl tedavi edilir tarzı soruların cevabını yazımızda bulacaksınız. Uzman doktorlarında önemle üzerinde durduğu ağız sağlığı konusu günümüzde ciddi anlamda önem verilmesi gereken bir konudur. Çünkü ağızda başlayan ciddi alınmayan sorunlar zamanla çok büyük hastalıklara sebep olabiliyor.
Apse dişte, durmayan bir zonklama ve ağrı, çiğneme ve yemek yeme kabiliyetinin azalması, boyunda, kulak altında ve çene bölgesinde şişmeler, ateş ve kırıklık yapabilmektedir.
Dişin ağrımasının sebebi de, diş kökünün canlı olmasıdır. Kök öldüğünde ağrı bitecek ama enfeksiyon kemiğe yayılacaktır. Apse patlayabilir veya diş kökünden kendine çıkış kanalı yaratabilir. Bu, ağızda kötü tat bırakan bir sıvı akıntısıdır. Böyle durumlarda iltihap vücuda yayılabileceğinden, hemen diş hekimine gitmekte fayda vardır. Hekimin size uygulayacağı ilk yöntem antibiyotik tedavisine başlamak ve enfeksiyonu durdurmak olacaktır. Antibiyotik tedavisinin bitiminden sonra hekim, dişin durumuna göre hareket etmektedir. Ya dişinizi çekecek veya dişin özüne bir delik açarak, o bölgeyi iyice temizleyip geçici dolgu yapacaktır. Hekim, 1 ya da 2 ay sonra geçici dolgunun altında, tekrar bakteri üremesi devam ediyor mu diye, kontrol ederek gerçek dolgunuzu yapar veya ek tedavilere ihtiyaç duyabilir. Diş apsesi, çok ciddiye alınması gereken bir durumdur. Düzenli kontrollerle hekime gözükmekte yarar vardır.