Dünya Hangi Yıldızın Etrafında Döner?

Dünya Hangi Yıldızın Etrafında Döner?

Güneş'in Yapısı


Dünya kendi etrafında dönerek her 24 saate bir kez, bir turunu tamamlamaktadır. Buna 1 gün denmektedir. Gezegenimizin kendi etrafındaki hareketinin yanında, Güneş Sistemi'nde de hareketi vardır. Her 365 gün 6 saatte bir, Güneş'in etrafında da bir turunu tamamlamaktadır. Bu bilgi de bize 1 yılın oluşumunu açıklamaktadır. Güneş, Dünya için en önemli enerji kaynaklarından biridir. Gece Dünya'dan bakıldığında görülen tüm küçük yıldızlar gibi o da bir yıldızdır. Dünya, kendine en yakın olan bu yıldızın etrafında hiç durmadan döner. Güneş Sistemi' nde sadece Dünya değil, diğer tüm gezegenler Güneş'i merkez alarak onun çevresinde döner. Ancak hepsinin dönüş hızı ve büyüklüğü aynı olmadığı için yıl kavramı her gezegen için farklıdır. Güneş sıcak gazlardan meydana gelmektedir. Bu gazların 4'te 3'ü hidrojen, geri kalanı helyumdur. Bu iki elementin dışında çok az miktarda da demir, oksijen, magnezyum, kalsiyum, neon ve karbon bulunur. Isı ve ışık kaynağı olmasının yanında, aynı zamanda radyasyon da yaymaktadır. Dünya'dan bakıldığında sarı olarak görülen Güneş'in asıl rengi beyazdır. Dünya'dan yaklaşık olarak 1.300.000 kat daha büyüktür. Uzaklığı ise 149.000.000 kilometredir. Bilinenin aksine Güneş, yerinde sabit olarak durmamaktadır. Diğer gök cisimleri gibi kendi etrafında dönmektedir. Bir turunu 25 günde tamamlamaktadır. Güneş'in iç sıcaklığı 20.000.000 santigrat iken dışı 6.000 santigrattır. Güneş'in toplam 3 katmanı vardır. Bunlar çekirdek, ışınım ve kaynaşım katmanlarıdır. Görebildiğimiz kısmı ise ışık küre olarak adlandırılmaktadır. Güneş ışığının çok az bir bölümü Dünya'ya ulaşmaktadır. Bu miktar yaklaşık olarak 2,2 milyarda 1'dir.

Güneş Işınlarının Yolu


Güneş'in merkezinde bulunan çekirdekte hidrojenin helyuma dönüşümüyle enerji açığa çıkar. Bu enerji protonlardan oluşmaktadır. Çekirdekten sonra yüzeye kadar oldukça büyük bir mesafe vardır. Protonlar bu mesafeyi aşarken aynı zamanda enerjilerini birbirlerine aktararak azalmasını sağlarlar. Bu da Güneş'in yüzeyine gelen enerjinin, merkezde üretilen kadar yoğun olmamasını sağlar. Merkezde yüksek oranda radyasyon olduğu için bu durum radyasyonun azalmasını sağlar. Böylece Dünya'ya ulaşan ışınlar yüksek oranda radyasyondan arınmış olmaktadırlar. Ancak bu arınma tamamen değildir. Dünya'nın sahip olduğu atmosfer katmanları da bu yüzden insanlar için hayati önem taşımaktadır.

Güneş'in Yaşı


Bir genel kültür bilgisi olarak Güneş, Samanyolu Gök Adası'nda bulunan yıldızların %85'inden çok daha parlak bir yıldızdır. Bu sonsuza kadar parlamaya devam edeceği anlamına gelmemektedir. Sahip olduğu hidrojeni helyuma dönüştürerek enerji üretebilen Güneş, yeterli maddeye sahip olmadığında diğer yıldızlar gibi çökecektir. Şu anda bilim insanlarının tahminine göre Güneş 4,57 milyar yıl yaşındadır. Tahmin edilen yaşam süresine göre ise yaklaşık olarak 4 ya da 5 yıl daha yaşayabilecektir. Kısacası Güneş, ömrünün yarısını tamamlamış durumdadır. Çok hücrelilerden tek hücreli en küçük canlılara kadar Güneş'in her canlıda hayati önemi vardır. Bu yüzden insanlar gelecek için uzay araştırmalarına çok daha fazla önem vermektedirler.